Betonul torcretat este utilizat la repararea și consolidarea structurilor precum clădiri, tuneluri, poduri, rezervoare, viaducte, silozuri, baraje, cheuri, turnuri de apă, piscine etc. De asemenea, acesta este utilizat și la susținerea pământului/rocilor la execuția tunelurilor, la lucrări miniere și la procedeul de bulonare (soil nailing). Betonul torcretat este considerat atât material cât și metodă. Materialul folosit poate fi beton, mortar, lapte de ciment și aditivi iar metoda constă în aplicarea acestui material, prin presiune pneumatică, utilizând un furtun special.
Există două tipuri de beton torcretat, torcretat prin procedeu umed și torcretat prin procedeu uscat. Primul tip se caracterizează prin faptul că toate ingredientele, inclusiv apa, sunt amestecate în stația de betoane după care sunt introduse în echipamentul utilizat. Materialul ud este pompat către duză, unde se asigură viteza necesară punerii în operă și consolidării materialului pe suprafața aplicată cu aer comprimat. În cazul celui de-al doilea tip, un pre amestec de nisip și ciment este introdus în echipament și cu ajutorul aerului comprimat este transmis cu viteză mare, printr-un furtun, către duză, unde se adaugă apă. Viteza mare de impact consolidează materialul pe suprafața pe care este aplicat.
Ambele procedee duc la obținerea unui material care, după întărire, are proprietăți superioare betoanelor convenționale (rezistență mare, permeabilitate scăzută, o bună rezistență la intemperii și atacuri chimice, rezistență la foc). Aceste caracteristici permit, în cele mai multe cazuri, utilizarea betonului torcretat ca material structural.
Comparativ cu procedeul uscat de torcretare, procedeul umed de torcretare prezintă următoarele avantaje: calitate îmbunătățită, reducerea cantității de praf/îmbunătățirea mediului de lucru, reculare redusă și siguranță îmbunătățită. Cu toate acestea, cele două procese sunt aproape interschimbabile datorită progreselor înregistrate atât asupra materialelor cât și a tehnologiilor utilizate. De obicei, procedeul aplicat este ales având în vedere: aspecte economice, disponibilitatea materialelor și a echipamentelor, accesul la șantier și experiența antreprenorului.
Experiența antreprenorului și echipamentul au o influență semnificativă asupra rezultatului, consumului, și, astfel, asupra rezistenței rezultate. Cerințele de proiectare sunt verificate pe șantier prin utilizarea unor forme metalice speciale sau prin carotare.