Începând cu anul 1950, tehnica de compactare a pământurilor prin injectare solidă (fr. Compactage par injection solide) a început să fie folosită ca remediu pentru limitarea tasărilor induse de construcții. Această tehnică constă în injectarea sub presiune mare a unui agent de injectare de mobilitate redusă. Agentul de injectare are rolul de a umple golurile și de a îmbunătăți caracteristicile mecanice ale pământurilor prin formarea de incluziuni rigide ce sunt înconjurate de pământ îndesat. Injectarea e realizată cu ajutorul unei pompe, a cărei capacitate este de obicei mai mare de 50 atm. În ciuda presiunilor mari, injectarea trebuie realizată astfel încât să nu provoace fracturarea pământului. În acest mod, pământul moale e împins și compactat, iar locul în care se exercită presiunea e umplut cu mortar rigid.
Această tehnică e utilizată frecvent pentru reducerea tasărilor diferențiate, având ca rezultat ridicarea construcțiilor. De asemenea, aceasta e folosită și pentru îmbunătățirea pământurilor cu risc de colaps, creșterea capacității portante a piloților, atenuarea potențialului de lichefiere a pământurilor de sub poduri, construcția de tuneluri în pământuri slabe, reabilitarea canalelor de scurgere și a minelor, etc.
GT GROUND ENGINEERING & CONSTRUCTION SERVICES a folosit această tehnică, în mod repetat, pentru reabilitarea centrelor comerciale și a structurilor portuare. În cadrul acestor proiecte, coloanele injectate au condus la stabilizarea stâlpilor și a pardoselii, pentru care ridicarea a înregistrat valori de până la 70 mm. Bazându-ne pe aceste experiențe putem afirma că această metodă are un mare avantaj economic și, în unele cazuri, e principala soluție pentru reabilitarea structurilor. Această tehnică permite reabilitarea atât a structurilor noi cât și a celor vechi care, datorită tasărilor excesive, ar trebui demolate și reconstruite pe un nou sistem de fundare. Contactați-ne dacă doriți să aflați mai multe detalii legate de această tehnică.