Alătură-te EchipeiSănătate & SiguranțăTermeni şi CondițiiContactENFRGRITRU

Pereți Mulați

Un perete mulat este un perete armat realizat din beton turnat pe loc și este de obicei folosit pentru construirea de subsoluri adânci în mediul urban unde nivelul apei subterane este ridicat. Ca alte structuri de susținere (precum piloții secanți sau palplanșele), aceștia au rolul de a preveni infiltrarea apei în excavație și de a opune rezistență la împingerile exercitate de pământ, apă și alte structuri adiacente. Pereții mulați pot fi susținuți cu ajutorul șpraițurilor, ancorelor sau a planșeelor în cazul construcțiilor top-down.

Liniaritatea peretelui este menținută cu ajutorul grinzilor de ghidaj. Lungimea unui panou individual este influențată de o serie de factori, printre care se numără stabilitatea tranșeei și sensibilitatea vecinătăților la deplasare. De obicei panourile nu depășesc 7m lungime. Peretele poate fi construit foarte aproape de structurile existente dacă sunt luate măsuri speciale pentru a preveni deteriorarea acestora. Stabilitatea pereților tranșeei în timpul săpăturii e asigurată prin introducerea unei suspensii de bentonită. Această suspensie se depune pe pereții tranșeei formând un înveliș impermeabil (membrană), izolând presiunea hidraulică exercitată de suspensie de pământul înconjurător și de apa subterană, astfel încât această presiune exercită o forță exterioară suficientă pentru a menține tranșeea deschisă până la montarea carcasei de armătură și betonare. După finalizarea excavației, sunt introduse profile verticale din oțel între rosturile dintre panourile adiacente în timp ce suspensia e deznisipată pentru a asigura calitatea betonului. În cele din urmă, carcasa de armătură e introdusă și panoul e betonat în timp ce suspensia e retrasă și reciclată. Acoperirea cu beton este asigurată cu ajutorul distanțierilor fixați pe carcasă.

Îmbunătățirile aduse construcției de pereți mulați de-a lungul anilor i-au făcut mult mai eficienți, devenind astfel o parte importantă a ingineriei geotehnice. Pentru mai multe detalii contactați-ne.

Avantaje

  • Permeabilitatea redusă îi face ideali pentru etanșeitate împotriva apei;
  • Abilitatea de a rezista la mișcările pământurilor induse de cutremure, eroziune;
  • Versatilitate și aplicare largă în cadrul multor tipuri de construcții, în special în mediul urban.

Experiență

Pe parcursul ultimilor ani angajații noștri au fost implicați în construirea a mai mult de 80.000 m2 de pereți mulați, cu adâncimi între 15 și 40 m și grosimi între 60 și 100 cm. De asemenea ne-am ocupat și de realizarea a peste 4 proiecte top-down în care adâncimea de excavație a variat între 13 și 16 m. Proiectele au implicat clădiri rezidențiale și de birouri, căi ferate și metrouri atât în mediul urban cât și interurban.